Loodgietersbedrijf koning - ringvaartlaan 3 2181 NG Hillegom

Loodgietersbedrijf Koning
uw installateur voor bedrijf en woning

Loodgietersbedrijf Koning

Ringvaartlaan 3

2181 NG Hillegom

tel 0652657292

info@loodgietersbedrijfkoning.nl

copper, fittings, plumbing-1039483.jpg

bitumen dakbedekking

 

Bitumen dakbedekking, ook wel bekend als bitumineuze dakbedekking, is een veelgebruikt materiaal voor platte daken en licht hellende daken. Het is gemaakt van een mengsel van bitumen (een viskeuze aardoliebijproduct) en versterkende materialen zoals glasvezel of polyester. Bitumen dakbedekking is populair vanwege zijn duurzaamheid, waterbestendigheid en eenvoudige installatie.

Er zijn twee hoofdtypen bitumen dakbedekking: APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen-Butadieen-Styreen). APP-bitumen is thermoplastisch en wordt vaak met behulp van open vuur gehecht aan het dakoppervlak. SBS-bitumen is elastomeer en kan goed omgaan met temperatuurschommelingen en bewegingen in het dak, waardoor het geschikter is voor daken die meer aan omgevingsinvloeden worden blootgesteld.

Voordelen van bitumen dakbedekking zijn onder andere:

 

  1. Waterbestendigheid: Bitumen is zeer waterdicht, waardoor het geschikt is voor gebieden met veel neerslag of een vochtig klimaat.

  2. Duurzaamheid: Bitumen is bestand tegen slijtage en kan tientallen jaren meegaan als het goed wordt onderhouden.

  3. Flexibiliteit: SBS-bitumen kan bewegingen in het dakoppervlak opvangen, waardoor het minder gevoelig is voor scheuren en lekkages.

  4. Kosten-effectief: Bitumen dakbedekking is relatief betaalbaar in vergelijking met sommige andere dakmaterialen.

  5. Eenvoudige reparatie: Kleine beschadigingen kunnen vaak gemakkelijk worden gerepareerd door het plaatselijk aanbrengen van nieuw bitumen.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan bitumen dakbedekking. Het materiaal kan gevoelig zijn voor UV-straling, waardoor het na verloop van tijd kan verkleuren en verouderen.

 Bitumen dakbedekking wordt met een brander aangebracht, waardoor er extra aandacht aan de brandveiligheid geschonken moet worden. 

Ook kan het aangetast worden door oliën en vetten, dus het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en het dak schoon te houden.

Over het algemeen is bitumen dakbedekking een betrouwbare en veelzijdige keuze voor platte daken, maar het is belangrijk om de juiste variant te kiezen die het beste past bij de specifieke behoeften van het gebouw en de omgeving. Een goed geïnstalleerde en onderhouden bitumen dakbedekking kan jarenlang bescherming bieden tegen de elementen.